Ihana kesä!

Kesä saapui ja helteiset päivät hellivät meitä. Terassit kukoistavat kesäkukkien ja yrttien ystävillä, toinen lataa akkujaan parvekkeella kirjan kanssa ja kolmas pomppii lasten säestämänä trampoliinilla. Moni huolehtii lämpimällä ilmalla eläimet tunnollisesti viileään, laittaa lapsille hatut ja juo riittävästi vettä, mutta moniko ihan oikeasti huolehtii riittävästä aurinkosuojasta itselleen?
Tiesitkö, että auringon uv-säteilyltä pitää suojautua myös pilvisenä päivänä? Joskus aurinkosuojaa kannattaa lisätä jopa useamman kerran päivässä, mikäli oleilet auringossa koko päivän.
- Tiesitkö, että aurinko heikentää elimistön omaa puolustuskykyä?
- Tiestitkö, että aurinko vanhentaa ihoa?
- Tiesitkö, että aurinko vaikuttaa suotuisasti ihomuutosten ja jopa kasvainten syntyyn?
- Tiesitkö, että aurinkosuojassa tulisi olla sekä UVA että UVB suoja?
MIKÄ UVA ja UVB ?
Auringon UV-säteily jaetaan kolmeen eri ryhmään, UVA-säteilyyn, UVB-säteilyyn ja UVC-säteilyyn. UVC säteilyä voi saada käytännössä vain keinotekoisista lähteistä, sillä maapallon otsonikerros pysäyttää suurimman osan auringosta maata kohti tulevasta UVC-säteilystä. Sen sijaan UVA- ja UVB säteilyt ulottuvat auringosta maahan ja itseasiassa ihon sisään asti.
UVA-säteily on ihoon syvälle, dermikseen (nk. verinahka) asti tunkeutuvaa säteilyä, joka polttaa ihoa vain vähän, saa aikaan rusketusta, aiheuttaa ihon vanhentumista ja lisää mm. ihosyövän riskiä. UVA-säteily läpäisee myös värittömän lasin, pilvet ja kevyen vaatetuksen. Auringon säteilystä suurin osa on nimenomaan UVA-säteilyä ja itseasiassa tätä säteilyä on myös solariumissa.
UVB-säteily puolestaan jää ihossa hiukan pinnallisempaan kerrokseen, epidermikseen (eli orvasketeen), jossa se paksuntaa ihoa, polttaa ihon, saa aikaan myös viivästynyttä rusketusta, heikentää elimistön puolustuskykyä, aiheuttaa niin ikään myös valovanhentumista ja lisää esimerkiksi ihosyövän riskiä. UVB-säteily läpäisee veden, mutta ei läpäise lasia, pilviä eikä vaatteita.
Auringon säteilyn negatiiviset vaikutukset näkyvät nimenomaan solutasolla, sillä auringon ultraviolettisäteily vaurioittaa ihon soluja ja niiden perintöaineista eli DNA:ta. Vähitellen UV-säteilyn vauriot ylittävät solujen oman korjauskyvyn mikä johtaa solujen toiminnan heikentymiseen ja solujen vähenemiseen. Rusketuskin on itseasiassa soluvaurion käynnistämä tapahtumaketju.
KESÄSTÄ PITÄÄ NAUTTIA!
Tottakai Suomen lyhyestä kesästä saa ja pitääkin nauttia. Suomen kesä on vain kerran vuodessa ja onneksi vähäluminen. Menkää siis ulos ja rannalle. Nauttikaa vedestä, kahlatkaa, uikaa, pelatkaa rantalentistä, pyöräilkää, syökää jäätelöä, naurakaa ja suojatkaa ihonne auringolta.
Kirjoittaja & kuvat: Terhi Leinonen